Katte er en trussel for naturen

Det er nødvendigt at få katten væk fra naturen, fordi den udgør en trussel mod blandt andet fuglene. Det mener jægerforbund og biolog.

Katte er de kæledyr, man finder flest af i de danske husstande ifølge Danmarks Statistik. Foto: Carl Emil Nielsen

Af Carl Emil Nielsen og Astrid Sofie Sturlason

Katten udgør en trussel mod naturens dyr og fugle, når den strejfer frit omkring i det danske landskab. Den jager, selvom den er mæt i foder hjemmefra. Ikke fordi den er sulten, men fordi det ligger i dens natur. Det er derfor vigtigt, at antallet af katte i naturen bliver begrænset.

Det seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der er over en halv million katte i de danske husstande. Kattens Værn estimerer, at antallet af herreløse katte ligger mellem 400.000 og 650.000. De fleste katte har fri adgang til naturen og udgør derfor en trussel for småvildtet blandt andet de jordrugende fugle. Det er et problem ifølge Claus Lind Christensen, der er formand i Danmarks Jægerforbund.

“Det er ikke kun et problem for vores jagt, men for naturen generelt. Den fanger en stor mængde af de dyr, der lever i naturen. Det betyder, at man får et unaturligt udtag fra katte, der ellers ikke ville have været der,” siger han og understreger, at katten ikke hører til i naturen.

Unaturlig i naturen
Kattene er ikke en oprindelig del af den danske fauna, som for eksempel ræven er. Derfor er det vigtigt at begrænse bestanden af katte i naturen for at beskytte fuglene og andet vildt. Det fortæller biolog i Dansk Ornitologisk Forening Knud Flensted.

“Kattene udgør et unaturligt rovdyr i forhold til vilde fugle og vilde dyr i det hele taget. Det er noget, man skal forsøge at begrænse. Det er vigtigt, at katteejerne er bekendt med, at det er et problem, og at det faktisk også er ulovligt ikke at holde sin kat på egen grund,” siger han.

Loven om mark- og vejfred foreskriver, at alle er forpligtede til at holde deres husdyr på egen grund på alle tider af året.